4de plaats, Sint-Niklaas
Kruimelpad
Groene stad: doorzetten met de transformatie
Groen in onze Stad Sint-Niklaas is in volle transformatie! Lees even mee hoe onze mensen van de groendienst titanenwerk doen in het beheersbaar houden van het vele nieuwe groen terwijl ze tegelijk de biodiversiteit verhogen.
Het verbod van gebruik van herbiciden heeft het onderhoud van het openbaar en privaat domein van de stad veel moeilijker gemaakt dan vroeger. De wisselende klimatologische omstandigheden maken overvloedige groei in bermen en groenzones bij momenten overweldigend. Tijdens Corona was het droog en zonnig en was beheer makkelijk. De laatste twee jaar hebben we uitzonderlijke natte weersomstandigheden gehad. Dit jaar is het natste sinds het begin van de metingen. Tien maanden na mekaar is het neerslagrecord verbroken. Niet koud en veel nat leidt tot uitzonderlijk sterke kruidgroei.
Dit heeft natuurlijk ook zijn impact op het onderhoud van het groen en het grijs. Tot vorig jaar ging maar liefst de helft (DE HELFT!!!) van alle uren van de groendienst naar het maaien van bermen en graspartijen. Enkel maaien. De andere taken snoeien, inboet, planten, onderhoud van plantenperken, veegplan, winterplan, ijsbestrijdingsplan etc de andere helft. We werken in volle samenstelling met 79 vaste medewerkers (door problemen met het vinden van mensen nu ergens onderaan de 70) en in het seizoen komen er 29 seizoensarbeiders en 6 studenten bij. Daarnaast is er de inzet van externe aanbieders voor veegplan, sociale economie, bomenkap en onderhoud. Het is dus niet zo dat we met te weinig zijn.
Toch is dit onhoudbaar. Vandaar dat we de omslag moeten maken naar extensiever groenbeheer. Extensiever beheer onder de noemer ‘gewild wild’ is NIET het onverzorgd laten van groenpartijen wel een bewuste strategie om meer bloem en biodiversiteit in grote vlaktes te krijgen (lees meer: https://www.sint-niklaas.be/gewild-wild-viert... ).
Daardoor moet er slechts enkele malen helemaal gemaaid worden. Dat maaisel wordt afgevoerd om de grond te verarmen. In verarmde grond groeien immers meer en diverser bloemen en dat over alle groeiseizoenen heen.
Deze omslag is nu heel arbeidsintensief omwille van het extra werk voor het afvoeren van maaisel. De randen van deze perken worden intensiever bemaaid en ook rond speelpleinen, picnicbanken, wandelpaden etc. wordt dat gedaan. Voor deze omslag is het soms wat zoeken wat werkt en wat niet.
Het onderhoud van de publieke ruimte wordt gedaan volgens een jaarplanning waarbij het geen zin heeft om te vroeg te beginnen maaien, omdat we dan verschillende keren moeten terugkomen en dat is gewoon onzinnig.
Voor het grijs, maar evengoed voor begraafplaatsen heeft het verbod op herbiciden een heel grote impact gehad. Regelmatig zie je daardoor op plaatsen met een beetje grond, zoals rond verkeerspalen, vuilbakken etc kruid opschieten. Onze beste methode van onderhoud van het grijs is ons veegplan van januari tot juni en van september tot december; Het hele jaar door zijn onze teams op pad in bestrijding van veegvuil en kruid. Dat neemt niet weg dat in de natte periodes datzelfde kruid snel terug opschiet. Het verwijderen daarvan is ook vaak een manuele taak (ter bescherming van voordeuren en auto’s). Het afbranden van kruid is ook een intensieve taak en vaak vernietigt het niet de wortel waardoor het wat later terugkomt.
Augustus en september zijn op dat vlak heel drukke maanden. In augustus werd het stadscentrum aangepakt nu zijn we bezig tot 10 september in centrum Belsele, volgens de planning. Ook hier is het blijven zoeken naar de juiste timing en het zoeken naar flexibiliteit in een dus overvolle kalender tgv de weersomstandigheden.
Beste mensen, er is ergens een optimum van de inzet van middelen waar we naartoe werken met onze diensten in deze periode van omslag.
Er is niets mis met deze ambities of methode, integendeel! We zijn met heel wat mensen aan het werk en zetten daarbij alle zeilen bij. In de komende jaren moeten middelen en mensen zo ingezet worden dat ze de zo goed mogelijk het beheer afstemmen op de nieuwe werkelijkheid maar tegelijk toch een economisch optimum bewaren. Dat zal betekenen dat ons openbaar domein er rijker, diverser kleurrijker uitziet maar dat betekent ook dat we het zullen moeten aanvaarden dat er op sommige tijdstippen in sommige wijken even veel kruidgroei is. Het alternatief is meer volk aanwerven, meer geld uitgeven aan externen en meer machines, vrachtwagens etc aankopen.
Tenslotte nog eens aan al onze groenmedewerkers: dankjewel voor het vele en goede werk van de afgelopen 6 jaar. Ik weet wat jullie moeten doen en hebben gedaan. Doe het goede werk voort en wees trots op jullie werk. Ik ben het in ieder geval wel.